Kuchnia

CIASTECZKA OWSIANE


Składniki:

pół kostki masła
pół kostki margaryny
2 szklanki płatków owsianych
2 jajka
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
pół łyżeczki proszku do pieczenia
sok z połowy cytryny
posiekana czekolada
bakalie
(według uznania, ja używam:
słonecznika, rodzynków, posiekanych orzechów włoskich,
może tez być suszona żurawina)

Wykonanie:

Na początku najlepiej wyjąć masło i margarynę z lodówki, aby zmiękły (będzie je łatwiej ucierać).
Przygotować wszystkie bakalie, i posiekaną czekoladę, i wymieszać je w jednej miseczce.
Osobno wymieszać suche składniki: płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia (bez cukru).
Margarynę i masło utrzeć z cukrem i jajkami. Następnie dodawać po trochę suchej mieszanki z mąki i płatków. Gdy już wszystko wymieszamy, dodać mieszankę z bakalii i całość ręcnie zagnieść. Gdy masa będzie już równomiernie rozmieszana i lepka, formować łyżką ciasteczka i układać na blaszce. Piec w temperaturze ok 170-180 stopni. Czas pieczenia ok 20-25 min, aż nabiorą właściwego rumianego koloru.


CIASTECZKA OWSIANE

Smacznego!
MARGO




PENNE Z PIECZONYM SCHABEM I POMIDORAMI


Składniki:

makaron penne
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 duży dojrzały pomidor
20 dag pieczonego schabu
pęczek natki pietruszki
50 ml rosołu lub bulionu
garść orzechów włoskich
olej do smażenia
sól, pieprz
starty ser do posypania



Przygotować produkty:

makaron ugotować al dente
cebulę pokroić w kostkę,
czosnek w drobną kosteczkę
pomidora obrać ze skórki i pokroić w kostkę
pieczeń pokroić w kostkę
świeżą natkę pietruszki posiekać
orzechy posiekać

Wykonanie:

Na oleju zeszklić połowę posiekanej cebulki, dodać czosnek. Po chwili dorzucić pomidora, doprawić szczyptą cukru. Dusić pod przukryciem, aż pomidory puszczą sok i zmiękną. Osobno zeszklić drugą część cebuli, dodać pokrojoną pieczeń, zalać rosołem i dusić pod przykryciem. Gdy połowa rosołu odparuje, dodać wcześniej przygotowane pomidory, wsypać orzechy, doprawić solą i pieprzem i posypać pietruszką. Całość wymieszć z makaronem. Ilość makaronu według uznania, ja lubie go niewiele:-)
Przed podaniem posypać startym serem najlepiej parmezanem, ale równie dobrze może być inny twardy żółty ser.

Smacznego
Zdjęcie prosto z patelni:-)

PENNE Z PIECZONYM SCHABEM I POMIDORAMI

Pozdrawiam
MARGO



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Łączna liczba wyświetleń